ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНД ХЛОРОРГАНИК БОЛОН ФОСФОРОРГАНИК ПӨСТИЦИД ТОДОРХОЙЛСОН ЗАРИМ ДYН
DOI:
https://doi.org/10.63570/5af62h28Abstract
даяаршил улам бүр эрчимтэй өрнөж байгаа өнөө үед хүнсний аюүлгүй байдлыг хангах асүүдал дэлхий дахины түлгамдсан асуудал болж байна. Аливаа хүнсний бүтээгдэхүүн нь физик, хими, биологийн бохирдолгүй, хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэхгүй чанарын баталгааг хангасан байх ёстой.Газар тариалангийн бүтээгдэхүүний ургацыг нэмэгдүүлэхэд үргамал хамгааллын бодис, химийн бордоо хэрэглэснээс үүдэлтэй пестицидийн үлдэгдэл хүний эрүүл мэндэд хортой нөлөө үзүүлдэг болох нь тогтоогджээ (2; 10; 11). Пестицидийг хөдөө аж ахүйн хортон шавж, хог ургамал, ургамлын өвчин цэцэрлэгжүүлэлт, халдвар тараагчид, ойн хортон шавьж, бэлчээрийн мэрэгчтэй тэмцэхэд өргөнөөр хэрэглэж байна. Малын угаалга, туулгалтын эм, газар тариалангийн пестицидийг болгоомжгүй хэрэглэснээс хөрс ургамлыг бохирдуулаад зогсохгүй гүний ус гол, нүүр агаар мандал зэргийг бохирдуулж, тэдгээрт амьдардаг усны амьд организм, ан амьтан, шувуу болон биопогийн төрөл зүйлийг хордуулах, мөн хэрэглэх, тээвэрлэх, буруу хадгалснаас үүдэн хүний амьсгалын болон хоол боловсрүүлах эрхтэн, арьс ба хоол боловсрүүлах эрхтнээр дамжин зүрх сүдас, мэдрэл, нүдний үрэвсэл, арьсныт харшил хавдар үүсrэх аюүлтай юм (1; З;4:8:9). Хүнсний аюүлгүй байдлыг ханган хэрэгжүүлэхтэй холбогдон хүнсний хор судлалын чухал асуудлуудыг судлан авчтүзэх шаардлага жилээс жилд улам хурцаар тавигдах боллоо
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Гамшгийн эрсдэл судлал

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.